Despre echilibru…

12/02/2011

Asa cum am promis, revin asupra echilibrului, pentru a-l defini si analiza mai in detaliu, impreuna cu si pentru voi.

Ca intotdeauna, DEX-ul este mana mea dreapta. Si nici de data asta nu m-a dezamagit. Au contraire, mi-a oferit niste perspective uimitoare.

Hai sa le luam pe rand, sa nu le incurcam:

ECHILÍBRU ~e n. 1) Stare a unui corp care este supus acțiunii unor forțe fără a-i schimba poziția. 2) Poziție verticală sau atitudine stabilă a unui corp în spațiu. 3) Concordanță între lucruri opuse sau diferite. 4) fig. Stare de liniște sufletească.

Fumos de tot. Si complet. Asadar aflam de aici ca echilibrul inseamna sa fim centrati, sa ramanem ancorati, indiferent de circumstante. Sa ne pastram verticalitatea si deloc in ultimul rand, sa avem liniste sufleteasca. Trebuie sa recunosc ca asta mi-a placut cel mai mult. Cu linistea. Nu de alta, dar este cea mai mare problema a tuturor oamenilor. Linistea asta sufleteasca… ce-o fi cu ea? De ce nu-i? Si de ce cand e, nu ramane, decat asa cat sa nu uitam ca exista, si apoi se dizolva in aceleasi nelinisti? Hm…

Raspunsul este la fel ca toate celelalte, unde credeti? Inchideti ochii… Exact acolo! ;) In noi. Pentru ca va reamintesc, nu exista probleme exterioare. Lumea din jur incepe si se termina in noi. Cand o sa acceptam asta si cand o sa ne asumam acest adevar colosal, impreuna cu toate responsabilitatile aferente,  abia atunci viata va capata nuantele la care visam. Pentru ca vom avea “manualul de folosire” al acestui sistem de creatie. Pe care aici, il numim simplu, VIATA. Fiecare emotie si gand care ne compune, are o anumita vibratie, o frecventa masurabila si concreta in termeni stiintifici. Conform legii magnetismului universal, aceste vibratii atrag catre ele elemente cu rezonanta similara. Asta ce inseamna? Ca NIMIC din ceea ce tu traiesti nu poate exista decat daca o parte din tine a creat acel lucru, eveniment sau persoana. Totul in jur esti TU. Si faptul ca citesti aceste randuri, este datorat vibratiei tale. Rezonezi cu aceste cuvinte. Cu mine. In tine exista deja ceea ce spun, dinainte ca eu sa ma gandesc sa scriu. TOTUL ESTE ENERGIE. Noi cream in acest ocean infinit de energie, prin gandurile si emotiile noastre, puzzle-ul pe care il reprezinta viata noastra. Nu iti place ce traiesti? SCHIMBA-TE! Nu iti place ce vezi si auzi? SCHIMBA-TE! Nu pe ei. Nu lumea trebuie schimbata. Ci TU. Numai tu. Nu ai cum sa schimbi lucrurile altfel, decat reinventandu-ti propriul univers. Asadar echilibrul EU-LUME este doar un EFECT al echilibrului EU-EU.

Centrare. Unificare. Intregire. Par cuvinte dificil de inteles si definit la nivel personal. Si cu atat mai greu de aplicat si integrat. Asa ca voi incerca sa imi simplific cuvintele pe cat posibil.

Cand suntem practic, in echilibru? Tendinta este de a cauta echilibrul in afara. Un job stabil ofera echilibru. O relatie solida + neaparata apropiere = echilibru. O situatie financiara sanatoasa ofera echilibru. Asa merg lucrurile in lume. Din pacate. Pentru ca toate aceste “echilibre”, sunt numai iluzii. Dar pentru ca sunt numai putini cei care ajung sa le aiba pe toate acestea la nivel maxim, oamenii nu stiu ca de fapt goana lor dupa bani, iubire, cariera, este de fapt goana dupa un echilibru iluzoriu. Priveste putin la marile personalitati publice internationale. Oameni tineri, frumosi, iubiti, bogati. Care se drogheaza, fura din magazine, se imbata si se bat prin localuri de noapte, primesc amenzi si detentii, si toti, fara exceptie, au o armata de psihologi care incearca sa ii mentina pe linia de plutire. Nu ti se pare ca ei au deja tot ceea ce consideri tu azi, de aici de unde esti, ca e maximul  pentru tine si ca ar fi “echilibrul” perfect? Hmmm… Greu, nu? Ce-o fi cu ei? Au de toate, numai echilibru nu.

Asadar, unde-i problema? Oare nu cumva directia cautarii este cea gresita? Alergam mereu spre lucruri si oameni si facem mereu in asa fel incat timpul petrecut cu noi sa fie cat mai putin. Oamenilor le este teama sa se opreasca si sa se asculte. Pentru ca undeva, stiu cu totii ca au pierdut timp pretios alegand drumuri gresite. Si cu cat mergi mai mult inainte, cu atat mai greu este sa te opresti, sa iti asumi trecutul, sa il accepti si ierti si pe baza asta sanatoasa sa incepi sa reconstruiesti universul tau. Directia buna este mereu cautarea interioara. Descoperirea de sine. Nici o bogatie si reusita din lumea asta, nu va putea inlocui pacea si iubirea, in forma ei cea mai inalta. Echilibrul absolut. Si nu vreau prin asta sa spun ca este gresit ca lumea materiala sa fie abordata cu bucurie. Din contra, consider ca avem dreptul la tot ce are mai bun de oferit aceasta lume. Avem voie si nevoie sa ne bucuram de TOT ceea ce inseamna aceasta lume, pe toate partile ei. Mai mult, consider ca este o datorie sa fim prosperi si fericiti. Pe toate planurile. Doar sa nu fie asta scopul ultim. Sa fim constienti de ceea ce reprzinta de fapt bogatia, succesul, cariera… Si ca tot am mentionat datoria de a fi fericit. Stiti de unde vine “the american dream”? In constitutia Statelor Unite exista urmatorul amendament: “Any american citizen has the right to dream and the obligation to fullfil his dreams.  “(Orice cetatean american are dreptul de a visa si obligatia de a-si implini visele.)…. Nici nu este de mirare ca cele mai importante lucruri din lume, iau nastere in mintile acelor oameni, programati de la cel mai inalt nivel, sa isi creeze propriul univers. Si totusi ceva le scapa. Ca si cele mai teribile lucruri se intampla tot acolo. Si tot in goana dupa ceva ce nu gasesc, sunt si ei, reprezentativi pentru Occident.

Orientul stie mai bine. Ca Imparatia Cerurilor este in noi. Occidentul inca o cauta, pierdut in materialitate. Cine este deci pe drumul bun? Occidentul sau Orientul? …. Sa va spun eu? NICI UNUL, NICI CELALALT! Cred ca erati siguri, la cum ma stiti, ca mizez pe spiritualitatea orientala. Insa, daca ne uitam de unde am plecat, ne dam seama ca si intr-o parte si in cealalta lipseste… what? ECHILIBRUL! Unii ignora spiritualitatea si au interzis icoanele in scoli, ceilalti ignora materialitatea si isi interzic un adapost si o familie. E o nebunie in ambele parti. Suntem TRUP, MINTE SI SPIRIT. Echilibrul inseamna sa dozam atentia in mod egal asupra fiecarui aspect in parte, asupra Sfintei Treimi in totalitate, nu partial.

Nu putem asadar, sa traim numai in trup si sa fim in echilibru. Nu putem sa traim numai in minte si sa fim in echilibru. Nu putem sa traim numai in spirit si sa fim in echilibru. Atata timp cat suntem aici, in aceasta forma umana, echilibrul inseamna constientizarea acestor aspecte. Constientizarea intregului pe care il reprezentam, fiecare dintre noi. Fiecare dintre noi este DEJA un intreg. Nu o jumatate. Asa cum gresit este inteleasa problema si in cupluri. Nu avem nevoie de altcineva sa ne dea echilibru. Nimeni nu poate sa faca asta. Echilibrul autentic, cel care ne ajuta, asa cum spune definitia, “sa nu ne schimbam pozitia (starea sufleteasca) la actiunea fortelor exterioare”, este acel echilibru care nu depinde de factori externi. Care se naste si creste in noi, din cunoastrerea de sine si din intelegerea acestui sistem de functionare numit VIATA. Exista un singur echilibru real. Restul sunt doar miraje sau efecte ale lui, pseudo echilibre. Iar acest echilibru unic este cel definit de relatia EU-EU. De aici incolo, totul este simplu. Poti aduce echilibru in cuplu, pentru ca il ai, poti aduce echilibru in relatiile sociale, pentru ca il ai, poti fi echilibru, oriunde mergi, pentru ca oamenii simt, inconstient, puterea pe care acest echilibru, aceasta ancora perfecta, ti-o daruieste. Te simt puternic si se apropie cu incredere.

E frumos asa-i? :) Nu-i chiar simplu. Dar e frumos.

Si am mai descoperit ceva in dex. La fel de minunat. O completare a definitiei precedente:

Echilibru dinamic = echilibru determinat de două procese opuse care se desfășoară cu aceeași intensitate.”

Doua procese opuse, yin si yang, care se desfasoara cu aceeasi intensitate. Nu am citit nicaieri o definitie mai frumoasa, mai simpla si mai completa a IUBIRII. Pentru ca si tu, si eu, suntem fiecare cate un proces. Un proces complex si complet, in desfasurare libera….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 572 other followers

%d bloggers like this: